Sakalın neden çıkmadığının daha net anlaşılması için önce sakalların hangi mekanizma ile çıktığını anlatmak daha iyi olacaktır. Vücuttaki bütün kılların çıkış zamanı belli bir program içinde gerçekleşir. Saç, kaş, kirpik doğrumdan önce çıkmaya başlar ve uzamaya devam eder. Koltuk altı, bacak, etek kılları yaşa bağlı olarak 14-17 yaşlarında çıkmaya kodlanmıştır, hormonlardan bağımsızdır, yani hormon olsa da olmasa da kadında da erkekte de zamanı gelince çıkar. Yüz bölgesindeki favori, sakal ve bıyık tamamen ergenlikte salgılanmaya başlayan hormonların etkisiyle çıkar.
Ergenliğe giriş ile birlikte yumurtalıklar büyür ve erkeklik özelliği kazandıran testosteron hormonu salgılamaya başlar. Salgılanan bu hormon hücre içinde 5 alfa redüktaz enzimi ile DHT ( Di Hidro Testosteron) ye dönüşür. DHT sesin kalınlaşması, kasların ve kemiklerin gelişmesi, bu gibi etkileri yanı sıra sakal, bıyık, favori gibi yüz bölgesindeki kılların canlanmasını, sertleşmesini, daha hızlı uzamasını sağlar. Bilinenin aksine bu bölgedeki kıllar jilet vurmakla değil hormonların etkisiyle kalınlaşır.
Sakal Çıkmamasının Sebepleri
Burada şu sebepler sayılabilir.
1- Hormon veya hormonlar eksiktir yada hiç yoktur
2- Hormon vardır ancak kıl köklerinde hormonların etkili olacağı almaç yoktur
3- Genetik olarak kıl kökü sayısı azdır veya hiç yoktur
4- Sakallar canlanmadan önce o bölgenin yanması veya kimyasal maddelerle zarar görmesi
5- Testosteronu DHT ye dönüştüren 5 alfa redüktaz enzimi yoktur
Gelelim sebeplerin ayrıntılarına;
1- Yumurtalıklar gelişmemiş olabilir, hiç olmayabilir veya çocuk yaşta kaza sonucu kaybedilmiş olabilir tüm bu durumlarda testosteronun salgılanamaması sebebiyle kökler tüy gibi kalır ve gelişemez. Teşhis için kanda hormonların düzeyi bakılır düşükse veya hiç yoksa dışarıdan desteklenir. Tek sorun bu ise sakallar normal erkeğinkine yakın bir şekilde çıkmaya başlar.
2- Kıl köklerinde almaç (reseptör) yani tanıyacak hücre yoksa etkili olamaz ve tüy şeklinde kalır. Bu durumda tek çözüm ekimdir.
3- Kıl kökü olmaması diğer kılsız alanlar gibidir yani kök yoktur ya da çok seyrektir. Genetik bir sorundur bazı ailelerde ve ırklarda görülmektedir. Özellikle çekik gözlü ırklarda daha sık karşılaşılır. Yine bu durumda da tek çözüm kök naklidir.
4- Derinin derinliklerine kadar olan yaralanmalardan sonra kök ölümü olduğu için kıllar çıkmaz. Yaralı ya da yanık bölgeye nakil dışında çözüm yoktur.
5- Salgılanan testosteron hücre içinde 5 alfa redüktaz enzimi eksikliğinde DHT ( Di Hidro Testosteron) hormonuna dönüşemez, asıl etkili olan DHT olduğu için yüz bölgesindeki kıllar çıkamaz, çıksa da tüy gibi kalır.
Sakal Nasıl Çıkar
Yukarıdaki nedenlerden hormonal eksiklik durumunda dışarıdan ilaçlarla (hap, iğne veya bant şeklinde uygulananlar vardır) normalde olması gerektiği gibi çıkar. Testosteron kullanmaya başladıktan 4-6 ay sonuçlar görülmeye başlanır 2 yılın sonunda yaklaşık son kalitesine ulaşır. İlaç bırakılırsa yeniden dökülme veya kalite kaybı olabileceği gibi canlı bir şekilde de kalabilir.
Böyle bir eksiklik yoksa dışarıdan uygulanacak hiçbir şey çıkış sağlamaz. İnternette bilen bilmeyen herkesin bir şeyler yazması ve özellikle şarlatan satıcıların bilerek yanıltıcı olarak yazdıkları toplumda yanlış bilgilenmeye neden olmaktadır.
Sakal serumu adıyla satılan ürünler asla etkili olmaz. Etkili olmadığı gibi bir de kişide ümitsizliğe neden olur. Minoxil veya ondan daha etkili olan Hairforte kısmen kalite artışı sağlasa da ilacı bırakınca aynen eskisi gibi olur, yani etkileri kalıcı değildir.
B7 vitamini (biotin) gibi saç kalitesini artıran vitaminler kısmi kalite artışı sağlasa da anlamlı bir sonuç alınmaz ve kişinin beklentisini karşılamaz.