Home / Genel / Ekim İşlemi Nasıl Yapılır?

Ekim İşlemi Nasıl Yapılır?

İnsan yüzünün en belirgin aksesuarlarından biri de sakaldır, sakalı olan her gün tıraş oluyorsa bundan sıkıntıya girebilir ama çıkmayan biri için ya da yara, yanık veya ameliyat izi gibi sorunu olanlardaysa daha ciddi sorun olmaktadır.

Piyasada sakal çıkaran serum gibi lanse edilen ürünlerin para tuzağı olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir ve geriye bir tek çözüm sakal ekimi kalmaktadır.

Ekim merkezlerinin sayısı arttıkça merkezlerin saç ekimi bulması giderek daha da güçleştiği için sakala yönelmekteler ama ne yazık ki sakalla saçın ekim tekniklerinin çok farklı olduğunu bilmemeleri sonucunda felaketle sonuçlanmış eklimlerde buna paralele artmaktadır.

Sakal Nasıl Ekilir

Ekim yaptırdığınıza bin pişman olmamak için işin ayrıntılarını bu sayfadan dikkatle okumalısınız.

– Kökler tekli olacak şekilde ekilmelidir
Doğal sakalların neredeyse tamamı tekli köklerden oluşur bu sebeple donör alandan alınan greftler alındığı gibi değil kesinlikle tekli hale getirilerek ekilmelidir. Yoksa guruplar halinde ortadan bağlanmış çiçek demeti gibi çıkar ve doğaldan çok farklı görünür.

– Ekim 0.6 mm lik iğne ile yapılmalıdır
Kanal açılarak yapılan ekimlerde açılan kanal 1.2 mm lik yer kesilerek yer açılır. Kesilerek açıldığı için o noktadaki kılcal damarlar ve varsa doğal sakal kökleri de kesilmiş olur bu sebeple doğalda var olan sakallar zarar görebilir. Diğer taraftan 1.2 mm lik kanala konulan 0.5 mm lik kök serbest duracağı için herhangi bir açıyla çıkar ki bu ciddi görsel sorun oluşturur. Kanal açılan her noktada çukurluk kalması sebebiyle sinek kaydı tıraş olunması halinde kötü bir görünüm olur. Kanaş açılıp yapılan ekimlerde yaralanma noktaları daha büyük yaralandığı için iyileşme ve kırmızılığın düzelmesi daha geç olur.

– Ekim açısı
En sık yaşanan sorundur, ekilenlerin çıkış açıları daha doğrusu başlangıçta ekim açıları dik olunca uzarken de karşıya doğru uzar. Bu şekilde yapılmış ekimlerin çözümü yoktur bu sebeple başlangıçta her köke olması gereken açı verilmelidir. Favori kısımları aşağı bakarken çene kısmı hafif omuza doğru bakacak 35 derece açılarla ekilmelidir.

– Greftlerin bekletilme süresi
Alınan greftler en kısa sürede doku içine konmalıdır, uzun süre dışarıda beklerse oksijensiz kalacağı için köklerde ölüm oranı artmaktadır.

– Greftlerin canlı kısmından tutulmamalıdır
Vücut dışına çıkmış kıldan tutularak ekilmelidir yoksa köklerin bir kısmı ezilerek ölür ölmeyenler de kıvırcık çıkar.

– Geçişler doğla benzer şekilde yapılmalıdır
Gerek elmacık kemikleri gerekse boyun kısmında çizgi şeklinde ekilirse son derece itici ve suni bir görünüm olur bu sebeple dış sınırlar seyrek ve çok seyrek olacak şekilde geçişler halinde olmalıdır.

– Ekilecek kök sayısı
Kişinin ihtiyacı veya altında ekim yapılmalıdır, kişiyi daha fazla para vermeye ikna etmek için abartılı rakamlar verilmemelidir. Gereksiz yere ekilenleri yok etmek çok zordur ama biraz eksik varsa bunu istenildiği şekilde tamamlamak son derece basittir.

– Köklerin alınacağı yer
Kökler tercihen sakalın gereksiz boyun kısmından alınmalıdır çünkü kıl kalitesi sakalla aynı olur ve doğaldan ayırt edilemez. Saç biraz ince kalabilir.

Türkiyenin ilk sakal ekimini yapan ve 12 yıldır bu işe devam eden klinik olarak şunu önerebiliriz; az sayıda deneme ekimi yaptırın elde ettiğiniz sonuca göre yeniden ekim yaptırın. Deneme amaçlı yaptırdığınızla aklınızdaki tüm soruların cevabını canlı bir şekilde görürsünüz.

Sakal Ekimi Sonrası

Bu işe sonradan soyunmuş ve saç ekimi mantığından kurtulamamış kliniklerin hastalarına getirdiği

– Güneşe çıkmayın
– Bir gün yemek yemeyin
– Cinsel ilişkiye girmeyin
– Spor yapmayın
– Bu gece uyumayın
– Şu ilaçları kullanın
– Şu şampuanla yıkayın

Gibi hiçbir bilimsel desteği olmayan tamamen bilgisizlikten gelen bu yasakların hiçbirine uymayın. Sakalınızı sert bir şekilde bir yere sürmedikçe hiçbir sorun yaşamazsınız.
Saç ekiminden sonra bir çok ürün önerilse de sakallar için bunu söylemek zor. Özel bir yıkama şekli veya kullanılması gereken bir ürün yok. Ancak iltihap riskini azaltmak ve yıkama esnasında köklere zarar vermemek daha doğrusu yerinden çıkarmamak için saç ekimi sonrası yıkama amacıyla üretilmiş “postop saç ekim sonrası yıkama seti” kullanılabilir. Çok gerekli olmasa da sıradan şampuan ve sabuna tercih edilebilir.

Sakal Ekimi Gereken Durumlar

Sakalın Çıkmaması (köselik)

Erkek gibi görünmeye engel bir sorundur. Yaşını olduğundan küçük göstermesi özellikle öğretmenlik gibi ergenlerle sıkı ilişkide olan bireylerde ciddi sıkıntı yapabilmektedir. Çünkü çevredekilerin alay konusu olabilmekte ve “köse” diye lakap takılmaktadır.

Sakalın Seyrek Olması

Köselik sınıfına girmez çünkü az da olsa kılların olması bu tanımlamaya engel olmaktadır. Yarı köselik gibi bir tanımlama olsa da yanlış bir ifadedir. Sakalını uzatmak isteyen kişiyi rahatsız
edebilir. Makul ölçülerde istenildiği kadar sık ekim yapılabilir.

Yanık İzi Kapatma

Kıllı alandaki yanık izinin kıl olmaması sebebiyle çok dikkat çekici olur. Bu alana kıl kökü nakliyle tama yakın kamufle edilebilir. Benzer şekilde çeşitli yara izi, sivilce izi, ameliyat izi gibi problemler de tam kapatılabilmektedir. Dramatik düzelme hastaları şaşırtacak kadar güzel sonuç alındığını gösterir.

Sakal Çıkmayan Alanın Kapatılması

Bazen 1 – 2 cmlik boş alanlar olur ve kişinin sinirini bozar. 200-300 kök nakliyle sorun basit bir şekilde çözülebilir. Sinek kaydı tıraş olanlarda daha az sıkıntı yapan bu durum 3-4 günde bir tıraş olan yani kirli sakalı olanlarda görsel olarak rahatsız edebilir.

Sakal Ektirmek Caiz midir?

Kişisel fikrim bu konuda buna ihtiyaç duyan kişinin kendi fikri olmalıdır ancak din alimleri bu konuda nasıl bir yorum getirir o da onların bilim alanına girer. Din konusunda hassas olan kişi güvendiği din alimlerinin fikrine göre hareket edebilir ancak “hayatta yaptığımız hangi şeyin caiz olduğuna dikkat ediyoruz ki” diyen biri bu tür yorumlarla ilgilenmeden karar verebilir.

Mantıklı olan yaklaşımda nasıl böbrek sorunu olan kişi başkasından böbrek nakli yaptırıyorsa ya da çarpık dişleri olan tıbbi yardım alıyorsa sakal ihtiyacı duyan kişi de ektirebilmelidir, sonuçta alınan kıl kökleri de kendine ait köklerdir.

Özellikle yara izi, yanık izi gibi yüzün kıllı bölgesinde çok çirkin bir görünüme sebep olan izlerin ekimle kapatılması son derece mantıklı ve pratik bir çözümdür,diğer taraftan kadınsı bir görünüme sahip olan bir kösenin ekimle gerçek kimliğine uygun bir görünüm elde etmesi de son derece mantıklı bir yaklaşımdır.

Peygamberimizin sakalı uzatmayı sünnet olarak öneridğini düşünürsek yapılabileceği şeklindeki görüşler daha mantıklı olması beklenir.

About kadir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir